De cast bij aanvang van de repetitieperiode.
De cast bij aanvang van de repetitieperiode. Foto: Cees Reichard

Jubileumvoorstelling ‘Imperium der Dieren’

Algemeen

Cees Reichard

Alle dieren zijn gelijk, maar sommige dieren zijn meer gelijk dan anderen

Toneelvereniging De Schijnwerper speelt vanwege haar 50-jarig jubileum de voorstelling ‘Imperium der Dieren”, gebaseerd op het boek ‘Animal Farm’ van George Orwell. Het stuk is bewerkt door Jan ‘t Lam en de regie is in handen van Egon van Enk. Een voorstelling met drama, muziek, zang en hilarische momenten. Het stuk is heel actueel. Het is het verhaal van de politiek en gaat over leiderschap.

‘Imperium der Dieren’ speelt in augustus 1945 vlak na de Tweede Wereldoorlog af. De dieren op de boerderij vinden dat zij slecht behandeld worden en komen in opstand. De mens is het kwaad. Zij nemen het leiderschap over. Twee varkens nemen de leiding, want dit zijn intelligente dieren. Maar twee kapiteins op een schip gaat niet. De één gaat democratisch te werk met overleg e.d. en de ander niet. In de dieren herkent men historische personages als Marx, Stalin en Trotski. Er zijn duidelijke verwijzingen naar de Russische revolutie, het regime van Stalin, communisme en nazisme.

In het stuk zijn ook raakvlakken met de moderne tijd. Want oorlog, populisme, corruptie, ultrarechts, machtsmisbruik, dieren- en mensenleed zijn ook nu nog aan de orde van de dag.

Voorzitter Geo van Heijningen vindt het wel bijzonder dat er ook een paar mensfiguren in meespelen. Zij zijn boeren en vertegenwoordigen de machtshebbers, de overige spelers zijn dieren. Aan de kleding kun je zien wat voor dier het is, de spelers hebben geen maskers op.

Projectkoor

Naast de vaste spelers zijn voor deze voorstelling veertien dames bereid gevonden om mee te spelen. Op een verrassende manier nemen zij deel aan deze voorstelling. De dames zijn te zien als kippen en vormen een projectkoor. Dit staat onder leiding van Marja Timmer en wordt muzikaal begeleid door Ingrid Rietveld.

Het geheel wordt door 27 personen gespeeld.

Van Heijningen vindt dat de toeschouwers de verdere ontwikkelingen van het stuk zelf moeten komen bekijken.

De voorstelling is te zien op 11, 17 en 18 november om 20.15 uur en op zondag 12 november (matinee) om 14.30 uur in Theater Concordia.

Kaarten zijn te reserveren via www.deschijnwerper.nl of telefonisch: 0182 502652.

Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 19 minuten geleden
Jorienne Baas, de winnares bij de dames.
Polsstokverspringseizoen spectaculair van start in Kockengen 15 uur geleden
Afbeelding
Oecumenische Pinksterviering in Haastrecht 16 uur geleden
De onthulling van het gedenkteken in februari.
Gedenkteken Lopikerwaard helemaal af 19 uur geleden
Peter Bremer spelend op het klavier van het carillon van Haastrecht.
Carillonbespeling in Haastrecht 21 uur geleden
Scania rally door Haastrecht.
Scania rally door Haastrecht 23 uur geleden
Afbeelding
Dertien mei gisteren
Volleybal in het Park 2023.
Volleybal in het Park viert dertigste editie in Stadspark Montfoort 15 mei, 19:00