Bewoners en leiding van Abrona.
Bewoners en leiding van Abrona. Foto: Hanneke Stoof

Koningsdag in Linschoten

Algemeen

Hanneke Stoof

De reveille, versierde fietsen, Koningskoffie, Oranjemarkt, zeskamp en een puzzeltocht. Het Oranje Comité Linschoten had weer een heel mooi programma gemaakt.

De dag begon met een waterig zonnetje. Vanaf de scheve toren van de Sint Janskerk werd om klokslag acht uur de reveille geblazen. De blazers van Muziekvereniging Linfano speelden onder andere het Wilhelmus. Al snel begon het te miezeren.

Net als in Amsterdam

Om kwart over negen gingen de kinderen met hun versierde fietsen van start vanaf het De Geusplein. Een bakfiets met vrolijke muziek die werd bestuurd door Juliette Goddijn, een van de leden van het Oranje Comité, begeleidde de versierde fietsen. De tocht ging uiteraard naar het hart van Linschoten bij ‘De vijf decemberkade’. Muziek van de bakfiets schalde door de Dorpstraat waar jonge handelaartjes al bezig waren om hun waren uit te stallen. Net als in Amsterdam waren de mooiste plekjes al afgeplakt door ouders met namen van de kinderen die er hun waren zouden uitstallen.

Vanaf het bordes van restaurant ‘Wapen van Linschoten’ heette burgemeester Petra van Hartskamp iedereen welkom. Zij vertelde onder de indruk te zijn van de activiteiten in de regio. “Wij vieren de verjaardag van onze Koning maar ook onze eigen verjaardag, want wat hebben wij het toch goed met elkaar.”

Het Wilhelmus werd gezongen onder leiding van blazers van Linfano. Daarna ging Juliette Goddijn over tot de prijsuitreiking van de versierde fietsen. “Wat zijn er veel deelnemers! Teveel om allemaal een prijs te geven maar jullie krijgen wel allemaal een mooi versierde mandarijn”. Evie met haar als ‘Unicorn’ versierde fiets viel in de prijzen. Ook Liselotte, die nog maar net kon fietsen, kreeg een prijs. Dan was er ook nog de brandweerauto van Ilja, Noël en Abel, met een brandspuit erop. “Als het mooi weer was geweest hadden jullie iedereen mogen natspuiten,” riep Juliette uit.

Sinaasappeljam en zelfgemaakte sierraden

Op de Oranjemarkt verschenen al snel partytenten om de handelswaar droog te houden. De familie Roseval stond droog onder een grote tuinparasol die door vader vastgehouden werd. “Straks gaan wij de parasolvoet halen, dat lijkt mij handiger,” aldus mevrouw Roseval. Toen er uitgelegd was dat de foto die gemaakt werd mogelijk voor De IJsselbode zou zijn vertelde mevrouw Roseval dat zoon Noël samen met haar en haar man De IJsselbode rondbrengt. Ondanks de regenbuien werden er goede zaken gedaan. Van sinaasappeljam en zelfgemaakte sieraden tot overtollig speelgoed. “Dit is altijd een goed moment voor Manon om eens door haar speelgoed heen te gaan en weg te doen waar ze niet meer mee speelt, “ legde Esther van Galen uit. Zoals bij veel verkoopplekken was de jonge verkoper vertrokken en zat moeder met de handel.

Zelfgemaakte kaartjes

Linschoten Natuurlijk was vertegenwoordigd met biologisch gekweekte plantjes, de korfbal met heerlijke oliebollen en de bewoners van Abrona hadden een kraampje met zelfgemaakte kaartjes, zelf opgekweekte plantjes en tweedehands spellen en boeken.

De Koningskoffie viel een beetje in het water. Desalniettemin smaakten de kleine oranjetompoucejes en de koffie prima.

De speurtocht die ‘s morgens van start ging was een soort ganzenbord met geschiedenisfeitjes over Linschoten. Er waren letters te verzamelen en deze vormden het woord. ‘Lindescote’. Deze speurtocht kon door jong en oud gedaan worden. De animo bleef dit jaar wat beperkt.

Er werd nog lang nagepraat

De zeskamp telde maar liefst 22 deelnemende teams, opgedeeld in leeftijdscategorieën. De winnaars waren, jeugd tot 10 jaar ‘De Oranje Matties’, van 10 tot 16 jaar ‘Team Zonder Naam’ en in de categorie vanaf 16 jaar ‘De Golden Hunters’. Tijdens de zeskamp was het prachtig weer. Bij het afbreken van het parcours was de regen weer een spelbreker.

Uiteraard werd er nog lang nagepraat en gefeest op en rond ‘Het wapen van Linschoten’. Het Oranjecomité en vrijwilligers hadden er weer een mooi feest van gemaakt.

Een moeder met zoontje luisteren aandachtig naar het Wilhelmus vanaf de kerktoren.
Achter in de brandweerauto zit je droog.
Reveille vanaf de toren.
Versierde fietsen.
Oliebollen van de korfbal.
De versierde fietsen komen de Dorpsstraat in.
Afbeelding
Wat ziet ze er mooi uit deze Koningin van Linschoten.
Linfano liet zich niet afschrikken door de regen.
Familie Roseval.
Zeskamp
De banken waar de koningskoffie genuttigd kon worden bleven leeg.
Burgemeester Petra van Hartskamp en wethouder AnneMarie van de Poll.
Winnaar Evie.
Plantjes Linschoten Natuurlijk.
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 1 uur geleden
Jorienne Baas, de winnares bij de dames.
Polsstokverspringseizoen spectaculair van start in Kockengen 16 uur geleden
Afbeelding
Oecumenische Pinksterviering in Haastrecht 17 uur geleden
De onthulling van het gedenkteken in februari.
Gedenkteken Lopikerwaard helemaal af 20 uur geleden
Peter Bremer spelend op het klavier van het carillon van Haastrecht.
Carillonbespeling in Haastrecht 22 uur geleden
Scania rally door Haastrecht.
Scania rally door Haastrecht gisteren
Afbeelding
Dertien mei gisteren
Volleybal in het Park 2023.
Volleybal in het Park viert dertigste editie in Stadspark Montfoort 15 mei, 19:00