De burgemeester was er om Madeliene mee te delen dat haar de eer te beurt was gevallen om haar gedicht op 4 mei te mogen voordragen.
De burgemeester was er om Madeliene mee te delen dat haar de eer te beurt was gevallen om haar gedicht op 4 mei te mogen voordragen. Foto: Aad Kuiper

Bijzonder gedicht voor tijdens de 4 mei-herdenking

Algemeen

Aad Kuiper

De jury onder voorzitterschap van Oudewaters kersverse cultuurcoach Sara Bekkers, bestaande uit wethouder Walther Kok, tekstschrijver, schrijfdocent en nog veel meer, als het maar met taal te maken heeft, Trea Scholten en de schrijver van dit artikel, had het moeilijk bij het bepalen welk gedicht op 4 mei, tijdens de dodenherdenking, voorgedragen mocht worden.

Zoveel gedichten, waarvan de een nauwelijks onderdeed voor de ander, zoveel gedichten waarin de thema’s vrijheid, herdenken en samenleven helder verwoord werden, zoveel gedichten die het waard waren voorgedragen te worden tijdens de dodenherdenking. Maar het mocht er slechts één zijn en dat werd het gedicht Nieuwsgierig van Madeliene Kuik uit groep 7/8, de vuursalamanders, van Klavertje 4. Van dit gedicht geven we nog niets prijs, wel van de gedichten die op de tweede en derde plaats zijn geëindigd.

Noortje van de Immanuelschool schreef een naamdicht, een gedicht waarin de eerste letters van iedere regel achter elkaar gelezen zelf ook een woord vormen. In dit gedicht was dat het woord vrijheid. Ook viel de wending in het gedicht op, die aangeeft hoe iets - na een vreselijke ellende en veel leed - gelukkig weer ten goede kan keren: Vuur werd afgeschoten/Rustig was het niet meer/ … /Iedereen heeft een lach op zijn gezicht/Daarna feest want de oorlog is geweest.

Colin van de Jozefschool schreef een gedicht zonder titel waarin ook de wending een belangrijke rol speelde: Wapens en bommen/ Waar gaat dit land heen/ … /Buiten losten de kinderen een raadsel op met krijt/Er stond: jullie zijn bevrijd.

De burgemeester was, om Madeliene mee te delen dat haar de eer te beurt was gevallen om haar gedicht op 4 mei te mogen voordragen, naar Klavertje 4 gekomen. Na een korte inleiding over zowel 4 mei als het schrijven van gedichten, waarin de spanning langzamerhand werd opgevoerd, werd Madelienes naam genoemd, alsook de titel van het gedicht. Na overhandiging van haar ingelijst gedicht en een zak met ongetwijfeld lekker snoepgoed las Madeliene haar gedicht voor, voor de groep van meester Ab en meester Wessel, dat met een hartelijk applaus werd ontvangen.

Op 4 mei zal dat niet gebeuren; alles verloopt dan in gepaste stilte.

Boezemmolen nummer 6: wieken in de wind.
Open molendag 1 minuut geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 3 uur geleden
Jorienne Baas, de winnares bij de dames.
Polsstokverspringseizoen spectaculair van start in Kockengen 18 uur geleden
Afbeelding
Oecumenische Pinksterviering in Haastrecht 19 uur geleden
De onthulling van het gedenkteken in februari.
Gedenkteken Lopikerwaard helemaal af 22 uur geleden
Peter Bremer spelend op het klavier van het carillon van Haastrecht.
Carillonbespeling in Haastrecht gisteren
Scania rally door Haastrecht.
Scania rally door Haastrecht 16 mei, 10:00
Afbeelding
Dertien mei 16 mei, 09:00