Afbeelding

Update spreidingswet en motie over plannen Cultuurhuis

Algemeen

Isa Boere

De gemeenteraad van donderdag 25 april begon met een mededeling vanuit het college. Wethouder Walther Kok deed een update over de status van de spreidingswet voor de gemeente Oudewater. Zo vertelde hij dat de gemeente momenteel in de initiatief fase zit, half juni de definitie fase zal ingaan en uiteindelijk in oktober de gemeente de plannen voor opvang zal uitvoeren en hierover met de raad te overleggen. Voorlopig kon de wethouder toezeggen dat is besloten dat de optie van een eigen asielopvang voor Oudewater niet wordt geprefereerd, maar dat er wordt gekeken naar samenwerking met bijvoorbeeld de gemeente Woerden.

APV, Klachtenregeling en bestemmingsplan

Daarna was het tijd voor de hamerstukken. Allereerst werd de Algemene plaatselijke verordening (APV) van de gemeente voor 2024 vastgesteld. Zo is op verzoek van de politie een verbod om de weg te gebruiken als slaapplaats ingevoerd om handhaving op het slapen op openbare plaatsen mogelijk te maken. Alle wijzigingen zijn terug te lezen op de site van de gemeenteraad. Daarnaast is de Klachtenregeling voor Oudewater vastgesteld. Deze volledig herziende en geactualiseerde regeling bevat naast enkele tekstuele aanpassingen een toevoeging over de behandeling van klachten door de Nationale Ombudsman en een omschrijving van de fases van de klachtenbehandeling. Ook is de Ontwerpbegroting van de Afval Verwijdering Utrecht (AVU) vastgesteld door de raad. Ten slotte besloot de raad het voorstel van het bestemmingsplan van de Oude Utrechtsestraatweg 1a vast te stellen. Dit betekenend dat het nu mogelijk is op dit erf een woning te bouwen.

Wagenpark gemeente

Dan volgde er nog een bespreekstuk. De raad, met uitzondering van meneer Wildeman (De Onafhankelijken), stemde voor het aanvullen van krediet voor het wagenpark van de gemeente. Dit houdt in dat er een aanvullend geldbedrag van 287.000 euro beschikbaar wordt gesteld om de kostenstijging van de vervanging van het wagenpark op te kunnen vangen. Met het wagenpark worden de vijf voertuigen die in het bezit zijn van de gemeente bedoelt en deze wil de gemeente duurzaam (elektrisch) maken. Het extra geld is daarom nodig om de vervangingsinvesteringen te doen. Meneer Wildeman stemde tegen omdat het volgens hem beter was geweest dit wagenpark over te dragen aan de gemeente Woerden.

Motie vreemd: Cultuurhuis

Tenslotte dienden de partijen het CDA, ChristenUnie-SGP en Progressief Oudewater gezamenlijk een motie vreemd in met als onderwerp de plannen voor het Cultuurhuis. Specifiek maken de partijen zich zorgen over het stoppen van initiatieven (bijvoorbeeld de tweejaarlijkse kledingbeurs) of verenigingen vanwege het tijdelijke gebruik van het Cultuurhuis door de gemeente. Met deze motie riepen ze het college op om deze plannen te bespreken met de huidige bewoners en in een voorstel aan de raad de overwogen alternatieven, de verwachte termijn van het gebruik van het gebouw door de gemeente, en de verwachte kosten op te nemen. Ook verzoeken ze het college zich in te spannen om het ruimtegebruik van de grote zaal tot een minimum te beperken. Deze motie werd unaniem door de fracties aangenomen.

Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 19 minuten geleden
Jorienne Baas, de winnares bij de dames.
Polsstokverspringseizoen spectaculair van start in Kockengen 15 uur geleden
Afbeelding
Oecumenische Pinksterviering in Haastrecht 16 uur geleden
De onthulling van het gedenkteken in februari.
Gedenkteken Lopikerwaard helemaal af 19 uur geleden
Peter Bremer spelend op het klavier van het carillon van Haastrecht.
Carillonbespeling in Haastrecht 21 uur geleden
Scania rally door Haastrecht.
Scania rally door Haastrecht 23 uur geleden
Afbeelding
Dertien mei gisteren
Volleybal in het Park 2023.
Volleybal in het Park viert dertigste editie in Stadspark Montfoort 15 mei, 19:00