Zeven koninklijke onderscheidingen in Oudewater.
Zeven koninklijke onderscheidingen in Oudewater. Foto: Otto Beaujon

Lintjes in Oudewater

Algemeen

Otto Beaujon

Een behoorlijk volle Sint Franciscuskerk, wachtte ademloos op de binnenkomst van Burgemeester Danny de Vries, met zes (van de zeven) decorandi over de oranje loper. De zevende, voor wie het aanstaande lintje tot op het laatste moment voor haarzelf geheimgehouden had kunnen worden, was namelijk al in de kerk: Marja Stalvord-van der Horst, ze is koster van de kerk.

Na een welkomstwoord en muzikaal intermezzo was Marja dan ook de eerste die door de burgemeester uitgenodigd werd om te komen luisteren naar de bloemlezing van mooie woorden die haar toegedragen waren door de aanvragers van de koninklijke onderscheiding die haar te wachten stond: 35 jaar vrijwilligers werk voor de Pax Christi parochie, scouting St. Joris, verkeersbrigadiers, Jantje Beton, kinderopvang, peuter- en kleutergym, zwerfvuilambassadeur, musical, voorleesmoeder en zorg en opvang van een vaderloos gezien uit Liberia, in Oudewater. Marja werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Peter Boere is op de allereerste plaats fulltime mantelzorger, maar daarnaast ook al zestien jaar één van de stemmen van Radio Midland en actief lid van buurtvereniging en speeltuin Pinkeltje, in bestuurspak, schildersoverall of in de gedaante van Pinkeltje zelf, en is dan ook nog eens 16 jaar gemeenteraadslid geweest voor de PvdA. Peter werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Hans Koopman is mede-oprichter, bestuurslid en voorzitter geweest van de Rotaryclub Oudewater, en vanaf het begin bestuurslid geweest van het touwmuseum. Daarnaast heeft Hans Koopman zich ingezet voor de verwerkelijking van het idee van een touwtrein, bemand door vrijwilligers, die onder meer bewoners van verzorgingshuis De Wulverhorst plaatselijk vervoer biedt. De trein verzorgt in het seizoen rondritten voor toeristen. Hans werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Jan van Gool, zo luidt de motivatie, is zijn jarenlange inzet voor de Heksenwaag en zijn inzet om gehandicapte kinderen te kunnen laten sporten. Dat laatste vraagt enige toelichting: Jan is actief lid van de Stichting Golfende Opa’s. Verenigingen verbonden aan 112 golfbanen in ons land doen daaraan mee, organiseren toernooien (o.a. het ‘Opa van het Jaar’ golftoernooi) en ze doneren samen jaarlijks 275.000 euro. Uit dat potje geven ze subsidies om een kind met een handicap zijn of haar favoriete sport te kunnen laten beleven. Jan mag zich voortaan ook lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

Wil van der Heiden, fotograaf en drukwerkdeskundige, kreeg dit jaar een onderscheiding als lid van Oranje-Nassau. Veel van zijn vrijwilligerswerk bestaat uit vriendendiensten op zijn vakgebied: het cursusproject Oudewater, fotografie en layout van boeken, posters en promotiemateriaal, verzorgt drukwerk voor de Protestantse gemeente.

Wil is actief voor De Wulverhorst, hij begeleidt bezoekers die de toren van de Grote kerk willen beklimmen, hij werkt mee aan de Heksenketel kindervakantieweek en hij speelde kloek op de trombone (en was zelfs twee jaar bestuurslid van de muziekgroep Oudewater) maar vond nooit zijn ‘muzikale draai’ in dat gezelschap.

Henny Rietveld zette zich jarenlang in voor voetbalvereniging Unio, en ging daarmee door na de fusie tot FC Oudewater, in alle rangen van speler, jeugdtrainer en trainer tot coördinator en bestuurslid. Hij was en is actief voor de Sint Franciscuskerk, het hospice, de Zonnebloem en de Ouderenbond, waar hij vaak administraties en digitalisering van ‘de vereniging’ (met o.a. een website) op zich nam. In de recreatieve sfeer was Henny verder onder meer bestuurslid van de wandelvereniging Tsjechië.

Lars Vermeij werd als jongste van het gezelschap onderscheiden als lid in de Orde van Oranje-Nassau. Lars is een ongekend actieve duizendpoot, blijkens zijn betrokkenheid bij veel andere organisaties en projecten betrokken, zoals bij Oudewater 750, de Heksenketel, de Zwemvierdaagse, de intocht van Sinterklaas en Treatief. Bij de musicals Wedding Singer (2016), Ciske de Rat (2019), Sound of Music (2022) en Shrek (2024), had Lars telkens de leiding over licht en geluid. Ontstaan vanuit het begeleidend orkestje van het kinderkoor van de RK kerk, ontpopte Lars zich als de vaardige drummer van muziekgroep Combo 2.0 waarvoor hij tevens het management verzorgt.

Boezemmolen nummer 6: wieken in de wind.
Open molendag 19 minuten geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 3 uur geleden
Jorienne Baas, de winnares bij de dames.
Polsstokverspringseizoen spectaculair van start in Kockengen 18 uur geleden
Afbeelding
Oecumenische Pinksterviering in Haastrecht 19 uur geleden
De onthulling van het gedenkteken in februari.
Gedenkteken Lopikerwaard helemaal af 22 uur geleden
Peter Bremer spelend op het klavier van het carillon van Haastrecht.
Carillonbespeling in Haastrecht gisteren
Scania rally door Haastrecht.
Scania rally door Haastrecht 16 mei, 10:00
Afbeelding
Dertien mei 16 mei, 09:00