Twee Montfoortse studentes van het Kalsbeekcollege, Julia Groen en Gwen Hoogenboom, zetten zich in voor een 4-5 mei glossy.
Twee Montfoortse studentes van het Kalsbeekcollege, Julia Groen en Gwen Hoogenboom, zetten zich in voor een 4-5 mei glossy. Foto: PR

Montfoortse studenten vertellen oorlogsverhalen in 4/5 Mei glossy

Algemeen

Sjoukje Dijkstra

In een ontroerend eerbetoon aan de herdenking van 4 en 5 mei, hebben twee Montfoortse leerlingen van het Kalsbeekcollege, Julia Groen en Gwen Hoogenboom, zich ingezet voor een bijzonder project. Samen met andere studenten werkten ze mee aan een glossy die de verhalen van oorlogsslachtoffers en -overlevenden uit de lokale gemeenschap belichten. Een van de mensen die ze interviewden was Joke de Wissel, een sleutelfiguur in het behouden van de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in Montfoort.

Julia Groen, één van de studentes die aan het project deelnam, vertelt vol trots over hun bijdrage: “Vanuit Kalsbeek wordt elk jaar een tijdschrift opgesteld in samenwerking met het 4 en 5 mei comité Woerden. Dit is het zevende jaar dat er een tijdschrift is opgezet samen met hen. Alle leerlingen van 5 havo die beeldende vorming in hun vakkenpakket hebben, hebben in duo’s iemand geïnterviewd die iets met oorlog te maken heeft. Zo staan er vluchtelingen uit Oekraïne in, militairen, ouderen die in de oorlog hebben geleefd en zoals mijn oma die Memorials Montfoort heeft opgericht.” Comité Memorials Montfoort zorgde ervoor dat in gemeente Montfoort monumenten werden geplaatst op de plekken waar in WOII-vliegtuigen werden neergehaald. De monumenten zijn een eerbetoon aan de vliegeniers die hun leven gaven voor onze vrijheid.

De keuze voor wie ze zouden interviewen was voor Julia en Gwen snel gemaakt. “Bij ons was de keuze om Joke te interviewen”, zegt Julia. “Ik wist natuurlijk al best veel over de neergestorte vliegtuigen in Montfoort, maar toch was het bijzonder om op deze manier samen te werken met mijn oma aan dit artikel.”

Het project kreeg veel ondersteuning vanuit de school. Julia legt uit: “Vanuit Kalsbeek hebben we veel ondersteuning gehad tijdens het opzetten van dit artikel. We begonnen namelijk met de gastlessen van Jan van Es, voorzitter 4 en 5 mei comité Woerden, en ook kregen we veel ondersteuning bij het maken van bijpassende foto’s die tot eind mei in de Petruskerk in Woerden tentoongesteld worden.”

Voor Julia en Gwen was het niet alleen een project, maar ook een leerervaring. “Ik denk dat tijdens het opzetten van het tijdschrift wij als leerlingen veel hebben geleerd over de waarde van het delen van oorlogsverhalen”, zegt Julia. “Veel verhalen van de oorlog zullen we niet meer horen, omdat er over niet al te lange tijd geen mensen meer zijn die de oorlog meemaakten. Door dit tijdschrift te schrijven zullen deze verhalen opgeschreven blijven en niet vergeten worden.” 

Met hun toewijding en inzet hebben Julia Groen, Gwen Hoogenboom en hun medestudenten een waardevolle bijdrage geleverd aan het behoud van de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog, niet alleen voor hun generatie, maar ook voor toekomstige generaties. Hun werk dient als een eerbetoon aan degenen die hebben geleden en gestreden tijdens deze duistere periode in de geschiedenis.

De gemaakte 4-5 mei glossy.
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 1 uur geleden
Jorienne Baas, de winnares bij de dames.
Polsstokverspringseizoen spectaculair van start in Kockengen 16 uur geleden
Afbeelding
Oecumenische Pinksterviering in Haastrecht 17 uur geleden
De onthulling van het gedenkteken in februari.
Gedenkteken Lopikerwaard helemaal af 20 uur geleden
Peter Bremer spelend op het klavier van het carillon van Haastrecht.
Carillonbespeling in Haastrecht 22 uur geleden
Scania rally door Haastrecht.
Scania rally door Haastrecht gisteren
Afbeelding
Dertien mei gisteren
Volleybal in het Park 2023.
Volleybal in het Park viert dertigste editie in Stadspark Montfoort 15 mei, 19:00