Afbeelding
Foto: pr

Zang met fluisterzachte percussiemuziek

Algemeen

De Haastrechtse Kring haalt op zondagmiddag 7 april het BANG Percussion Trio naar Haastrecht. In de Hervormde Kerk spelen zij hun programma ‘Winter Words’, dat vanaf 14.00 uur is te horen.

Het Bang Percussion Trio ontmoette elkaar op het Conservatorium van Amsterdam en zijn sinds 2018 goede vrienden geworden. Ze speelden voor het eerst samen in 2020 en sindsdien hebben ze opgetreden in verschillende zalen en gelegenheden, zoals het TROMP Percussion Festival en Muziekgebouw Amsterdam. De naam ‘BANG’ komt van hun achternaamletters en sluit aan bij het instrument dat ze bespeelden, percussie. Maar afgezien van het soms harde geluid, geloven ze ook dat percussiemuziek andere charmes heeft die mensen kunnen beïnvloeden. Daarom is het hun doel om onconventioneel percussierepertoire te promoten en arrangementen te creëren die passen bij hun kracht en kleur.

Voor dit concert hebben ze een programma voorbereid met de naam ‘Winter Words’, met twee liedcycli van Benjamin Britten en Francis Poulenc. Britten’s ‘Winter Words’ is een verzameling liedjes gebaseerd op de aangrijpende gedichten van Thomas Hardy, gecomponeerd in 1953. De cyclus verweeft thema’s als nostalgie, verlies, reflectie en de stille schoonheid van de grimmige landschappen van de winter. Poulencs ‘Tel jour, telle nuit’, een verzameling van negen liederen, gecomponeerd tussen 1936 en 1937, verkent de diepte en intimiteit van gedichten van de surrealist Paul Eluard. Liefde, verlangen, verlangen en vergankelijkheid van het leven zijn slechts enkele van de thema’s die in deze cyclus met elkaar verweven zijn. Ze besloten beide stukken te spelen om te laten zien hoe de componisten tegelijkertijd vergelijkbare onderwerpen behandelen met verschillende gedichten en muziek.

Om de emotionele kracht van deze stukken te verhogen, hebben ze deze nummers gearrangeerd voor marimba, vibrafoon en stem. Ze hebben ook een paar percussie-instrumenten toegevoegd, zoals sizzle cimbalen, thaise gongs en cowbells om nog een mysterieus laagje kleur toe te voegen. Ze hebben deze nummers getransformeerd in een betekenisvol klanktapijt en innerlijke complexiteiten naar voren gebracht, waardoor we een unieke lens bieden om de tijdloze schoonheid van deze composities te waarderen.

Boezemmolen nummer 6: wieken in de wind.
Open molendag 1 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 4 uur geleden
Jorienne Baas, de winnares bij de dames.
Polsstokverspringseizoen spectaculair van start in Kockengen 19 uur geleden
Afbeelding
Oecumenische Pinksterviering in Haastrecht 20 uur geleden
De onthulling van het gedenkteken in februari.
Gedenkteken Lopikerwaard helemaal af 23 uur geleden
Peter Bremer spelend op het klavier van het carillon van Haastrecht.
Carillonbespeling in Haastrecht gisteren
Scania rally door Haastrecht.
Scania rally door Haastrecht 16 mei, 10:00
Afbeelding
Dertien mei 16 mei, 09:00