Afbeelding
Foto: pr

Informatiemarkten ‘Vitaal ouder worden’ in Montfoort en Linschoten

Algemeen

Op 14 november en 23 november aanstaande worden in Montfoort en Linschoten informatiemarkten georganiseerd met als centraal thema: ‘Vitaal ouder worden in gemeente Montfoort’. Deze evenementen, geïnitieerd door de SWOM, gemeente Montfoort, het Knooppunt en Coöperatie Montfoort-Linschoten Gezond, beloven niet alleen een schat aan informatie aan inwoners van Montfoort en Linschoten, maar benadrukken ook het belang van samenwerking tussen zorgverleners, welzijnsorganisaties en de gemeente.

Helga Koelemij, Wijkcoördinator bij de Coöperatie Montfoort-Linschoten Gezond, vertelt meer over deze informatiemarkten. De Coöperatie is een samenwerkingsverband van eerstelijns zorgaanbieders. Zoals Helga Koelemij aangeeft: “We doen het samen met Welzijn en met de gemeente.” Dit geeft direct het karakter van deze informatiemarkten aan, waarbij zorg en welzijn hand in hand gaan.

Presentaties

Tijdens deze bijeenkomsten worden presentaties gehouden over verschillende onderwerpen die van vitaal belang zijn voor ouderen in Montfoort en Linschoten. Zo komt onder andere de samenwerking tussen de zorg en het sociaal domein aan bod en geeft het de invulling weer van het landelijke Integraal Zorgakkoord. Daarnaast wordt de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) uitgelegd, evenals Advanced Care Planning, dat draait om vroegtijdige zorgplanning voor zorg rond het levenseinde. Valpreventie en de bijdrage van het Verenigingsleven aan vitaal ouder worden zijn ook onderwerpen die aan bod komen.

De presentaties dienen als startpunt voor de informatiemarkten. Na deze informatieve sessies, die niet tijdens de presentaties zelf maar aansluitend plaatsvinden, krijgen de inwoners de gelegenheid om tot 16.00 uur langs diverse kraampjes te lopen. Hier kunnen ze meer informatie verkrijgen van verschillende aanbieders, waaronder apotheken, diëtisten, fysiotherapeuten, SWOM, Montfoort Vitaal, Handje helpen, Met je hart en de wijkverpleging

Mantelzorgwaardering

Deze evenementen zijn met name gericht op ouderen, maar Helga benadrukt dat mantelzorgers ook van harte welkom zijn. Ze voegt eraan toe: “Je kunt juist ook wel de mantelzorger meenemen. Het belang van mantelzorg wordt extra onderstreept doordat in de middag om half 4, de mantelzorgwaardering wordt uitgereikt. Dit is een erkenning voor de toewijding en zorg die mantelzorgers verlenen.

Wat deze informatiemarkten zo bijzonder maakt, is niet alleen de overvloed aan nuttige informatie, maar ook de sterke nadruk op samenwerking. Vorig jaar werden de markten goed bezocht, zelfs meer dan verwacht. Dit jaar wordt er nog meer aan communicatie gedaan via persberichten en radio om nog meer mensen te bereiken. De enthousiaste reacties van de bezoekers van vorig jaar waren de drijvende kracht achter het besluit om dit evenement voor een tweede keer te organiseren.

Gezonde toekomst

In de woorden van Helga Koelemij: “Ik denk dat het er vooral om gaat, samen met elkaar werken aan gezonde zorg. Dat is meer dan alleen de zorgkant. Juist ook het netwerk rondom de bewoner is cruciaal de komende jaren. Op deze wijze geven we dat visueel weer. We zitten daar met z’n allen.”

De informatiemarkten ‘Vitaal ouder worden’ op 14 november in Sint Joseph Montfoort en 23 november in De Vaart Linschoten beloven een waardevolle gelegenheid te zijn voor inwoners van Montfoort en Linschoten om meer te leren over gezond ouder worden en om samen te werken aan een gezonde toekomst voor de gemeente.

Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 35 minuten geleden
Jorienne Baas, de winnares bij de dames.
Polsstokverspringseizoen spectaculair van start in Kockengen 15 uur geleden
Afbeelding
Oecumenische Pinksterviering in Haastrecht 16 uur geleden
De onthulling van het gedenkteken in februari.
Gedenkteken Lopikerwaard helemaal af 19 uur geleden
Peter Bremer spelend op het klavier van het carillon van Haastrecht.
Carillonbespeling in Haastrecht 21 uur geleden
Scania rally door Haastrecht.
Scania rally door Haastrecht 23 uur geleden
Afbeelding
Dertien mei gisteren
Volleybal in het Park 2023.
Volleybal in het Park viert dertigste editie in Stadspark Montfoort 15 mei, 19:00